ZDRAVSTVENO HIGIENSKI REŽIM V VRTCU

V vrtcu zagotavljamo ustrezen zdravstveno-higienski režim in izvajanje predpisov z Zakonom o nalezljivih boleznih in drugimi predpisi. Zagotavljamo takšno organizacijo življenja otrok, ki zagotavlja zdravo življenje in varno ter prijetno počutje otrok. Zagotavljamo zdravo in higiensko neoporečno hrano.  Zagotavljamo zdravo okolje, v katerem živi otrok, dobro higieno prostorov, higieno igrač in materiala za vzgojno delo. Skrbimo za urejeno igrišče. Poskrbimo za veliko bivanja in gibanja zunaj, skrbimo za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, nudimo hitro pomoč ob morebitnih nesrečah.

NAJPOGOSTEJŠA OBOLENJA V VRTCU

Najpogosteje prebolevajo otroci virusne okužbe dihal, ki jih povzroča približno dvesto različnih virusov, zato je nemogoče, da bi zgradili obrambo proti vsem. Posledično se kot zaplet ob prebolevanju vnetja zgornjih dihal pojavljajo vnetja ušes.

Črevesne virusne okužbe se v zadnjih letih pojavljajo pogosteje (rotavirusna driska). Vzrok je v načinu širjenja, t.j. preko predmetov (igrače, kljuke,..), otrokovih rok in rok negovalnega osebja ter po zraku.

Od otroških izpuščajnih bolezni se v vrtcu najpogosteje pojavljajo norice, posamezni primeri škrlatinke, slinavke ter pete in šeste otroške bolezni. Vse ostale otroške bolezni, so zaradi dobre preceplenosti naših otrok, postale prava redkost.

Bolezni, ki sicer niso pogoste, se pa zardi značilnosti malčkov lahko širijo na vrstnike, so še gnojno vnetje očesne veznice, gnojna vnetja kože, pozabiti pa ne smemo tudi črevesnih parazitov (glist), garij in naglavnih uši.

BOLNI OTROCI V VRTCU

Vzgojitelji ne morejo ustrezno poskrbeti za bolne otroke. Prav tako ti otroci predstavljajo nevarnost ostalim otrokom, zato je prav, da ti otroci ostajajo doma, kjer imajo ustrezno nego.

OTROK NE SODI V VRTEC, KADAR IMA NAVEDENE ZNAKE:

  • vročina, neobičajna utrujenost, težko dihanje, neprestani jok;
  • driska ali bruhanje (več kot 2x dnevno);
  • gnojni izcedek iz nosu s kihanjem in kašljanjem;
  • gnojno vnetje oči ali kože;
  • izpuščaj z vročino;
  • kašelj v napadih z zahriplostjo;
  • prisotnost uši, glist ali garij.

OBVEZNOST STARŠEV V PRIMERU BOLEZNI OTROKA

  • Vrtec čim prej obvestite o vrsti nalezljivih bolezni, za katero je zbolel vaš otrok;
  • ko vas vzgojiteljica obvesti o otrokovi bolezni, je potrebno priti otroka čim prej iskati;
  • otrok sme ponovno v vrtec, ko je zdrav in vsaj 2 dni nima vročine, po 48 urah od zadnjega bruhanja ali driske …

Več si preberite v SMERNICAH (NIJZ).

Jožica Medvešek Grobovšek